Korjaamme digitaalisesti valokuviasi

Katso, mitä kaikkea varsin huonokuntoisillekin valokuville voi tehdä !

Ensimmäinen kuvaesimerkki osoittaa, että kuvat eivät ole ”ikuisia”!
Näitä kuvia meillä on kaiketi jokaisella ”kenkälaatikoissa pyörimässä”… ja todellakin, näissä kuvissa on sitä jotakin. Voit lentää aikakoneen siivin menneisyyteen ja antaa omassa mielikuvituksessasi kuvalle selityksiä ja sisältöä.

Tämä Kuva on varmaankin aika vanha ja lievästi sanottuna, aika repalainen, haalistunut ja kauhtunut…  joku voisi sanoa, että kuva on pilalla.

Itse ajattelin kuitenkin, että kyllähän tästä vielä kuva saadaan ja parin kolmen tunnin uurastamisen jälkeen lopputulos on…… vähintäinkin kohtuullinen.

Ei huono, niinkuin joskus tavataan sanoa!
Kuva tulostettiin canvas kankaalle kokoon 30 x 22, pantiin kehyksiin ja näin tämäkin kuva sai ”uuden” elämän jossakin arvoisellaan paikalla seinällä!
Wanhojen Walokuvien entisöinti ja korjaaminen kannattaa aina… etenkin jos se tuo hitusenkaan katsojissaan suuria tunteita menneiltä ajoilta. Ajattele sitä iloa ja tunteiden paloa jonka mummo tai pappa kokee kun hän saa vaikkapa lahjaksi, tämän esimerkin kaltaisen kuvan. Kannattaa ehkä ennen kuvan näyttämistä pyytää ainakin istahtamaan ja kaivamaan nitropurkin valmiiksi esiin…
…ihan vaan varmuuden vuoksi!!

Kostevaurion korjaus

Kosteus ei tee milloinkaan hyvää valokuville. Kuvat tulisi säilyttää aina, jos mahdollista normaalissa huonelämmössä ja valolta suojassa. Jos kuva kuitenkin on saanut kosteutta pintaansa ja jopa homehtunut, voidaan se palauttaa terveelle pohjalle skannaamalla kuva ja käsittelemällä sitä sopivasti tietokoneella. Tiedostosta voidaan tulostaa halutun kokoinen uusi kuva.

Kohteiden poistaminen kuvasta

Ehjissä ja hyvissäkin valokuvissa on joskus asioita jotka halutaan syystä tai toisesta poistaa. Sekin on mahdollista digitaalisessa kuvankäsittelyssä.
Tässä kuvassa talon edestä on poistettu lapset. Talo on ehkä vaihtanut omistajaa ja on haluttu historiasta näkyville pelkkä rakennus.

Tussikynällä sutattu valokuva

Joskus, tai aika useinkin meillä jokaiselle tulee eteen tilanne jossa lapset sotkevat valokuvia tahattomasti.
Tässäkin kuvassa ehkä melko tärkeäkin kuva on esteettisesti pilattu. Mutta onneksi, hätä ei ole korvaamaton vaan kuva on saatu palautettua Photoshopilla vähintäinkin entiselleen.

Vanha ja rispaantunut valokuva

Rikkinäiset, kauhtuneet ja rispaantuneet valokuvat ovat varmasti monelle murheen aihe. Se voi olla joskus se ainoa muisto rakkaasta läheisestämme, mutta aika on ”raadellut” sen brutaalisti. Halkeamia, repeämiä ja jopa paloja saattaa puuttua.
Digitaalinen korjaus ja kuvan elvytys tuottaa usein kuitenkin vähintäinkin tyydyttäviä tuloksia.

Wanha rispaantunut kuva

Eikö olisikin kurjaa, jos tämä oheinen kuva suloisesta lapsosesta olisi ”se” ainoa kuva sinusta tuolta ajalta.
Kasvojen kohta on onneksi ehjä, mutta muuten on niin ja näin….
 
Mutta eikö oliskin mahtavaa saada tästä kuvasta uusi vedos ehjänä ja jopa hiukan väreillä maustettuna.
Korjaus on onneksi mahdollista ja uusi kuva tulostaa erittäin laadukkaalle paperille erittäin laadukkaalla musteella. Usein näistä kuvista voi tulostaa varsin kookkaitakin kuvia. A4, A3 tai jopa A2 koossa.
 
Sitten voitkin vain ihailla itseäsi hiukan etäämmältäkin!!

Wanhojen valokuvien haastava elämä !

On huikeaa ajatella, että miten ylipäätään jotkut valokuvat voivat päästä sadan vuoden, jopa ylikin… elinkaareen.
Kun ajattelee mitä kaikkea nämä historiastamme muistuttavat paperi/pahvi lappuset joutuvatkaan kestämään elinikänsä varrella.
Monet valokuvat ovat viettäneet suurimman osan elostaan kenkälaatikossa tai vastaavassa ”turvapaikassa” tahi sitten jossakin piirongin laatikossa kaikkien muiden tavaroiden kihnattavana…
Tai sitten, mikä pahinta jonkun kelvottoman muovisivuisen albumin sivuilla, jossa ne ovat sitten tarttuneet kiinni siihen ah… niin huonolaatuiseen muoviin.

Kun lasketaan vielä mukaan kaikki muutot joita monet meistä tekevät, niin oman veronsa nekin kantaa. Jopa niin, että tulee vahingossa heitettyä pois korvaamattomia valokuvia. Näihin kadonneisiin kuviin kun ei auta sitten minkäänlainen tietotekniikka. Kadonnut on kadonnut, ja takaisin ei saada….
Paitsi tietenkin, jos siitä on olemassa negatiivi tallella…..

Olen kuitenkin nähnyt monasti hienosti säilytettyjä valokuvia ns. ”visiittikortteja” jopa sadan vuoden takaa ja ovat olleet kuin pakasta otettuja, lähes virheettömiä… ei voi kun ihmetellä. Jos kuvia pidetään hyvin ja säilytetään jos ei nyt konservoivissa museaalisissa olosuhteissa niin kuitenkin huolellisesti ja ajatuksella, niin varmasti entisajan mustavalkoisilla kuvilla on pitkä tulevaisuus vielä edessä.

Kannattaa kuitenkin hyödyntää nykyajan tekniikkaa ja digitoida vanhoja valokuvia, jolloin niistä on monenlaista iloa elämässäsi.

Tämäkin kuvan konstaapeli on palannut jälleen nuoruuden kukoistukseen ja kuvaa on jälleen mukava katsella.