Puhdistamme ja korjaamme kaikenlaisia tauluja !

Meillä kaikilla on kodeissamme, mökeillämme tai ehkä yrityksemme tiloissa monenlaisia kuvia, joskus hieman arvokkaampiakin maalauksia, taidetta. Arvo voi olla rahallista tai kysymys voi olla myös ns. tunnearvosta, jota ei edes rahassa mitata. Öljyvärimaalauksia, akryylimaalauksia, akvarelleja, grafiikkaa, seripainotöitä, lyijykynä tai hiilitöitä, valokuvia, painokuvia ja lukematon määrä muunlaisia ripustuksia.

Yhdistävänä asiana näillä teoksilla tulisi kuitenkin olla se, että ne ovat asiallisessa ja suht siistissä kunnossa.
Esim. kehyksissä mahdollisesti olevat lasit olisi hyvä välillä puhdistuttaa myös lasin sisäpuolelta. Jo viiden vuoden jälkeen voi lasin sisäpuoli olla jo varsin likainen/kalvoontunut. Lian myötä värit eivät näytä enää raikkailta ja kirkkailta. Lasi tulisi myös uusia jos se on särööntynyt tai poistettu joskus aiemmin rikkoontumisen vuoksi. Lasin tarkoitus on ensisijaiseti suojata kuvaa mekaanisilta ja ilmaston saasteiden vaikutuksilta. Esim. rasvankäry keittiötiloissa ja tupakansavu aiheuttaa ongelmia jo muutamassa vuodessa.
Laseissakin on olemassa useita eri vaihtoehtoja. Yleisimpiä ovat tavallinen kirkas lasi ja toisena matta lasi, kutsutaan myös heijastamattomaksi lasiksi.
Nykyään on olemassa myös kolmas vaihtoehto, eli ns. näkymätön lasi. Tämän erinomaisen lasin merkittävin ominaisuus on jo nimensäkin vuoksi se, että se on todellakin, lähes näkymätön.
Tässä lasissa on myös uv-valolta suojaava ominaisuus.
Näkymätön lasi on myös täysin kirkasta lasimassaa jossa ei ole normaalille lasille ominaista sinertävyyttä tai vihertävyyttä.
Näkymättömän lasin alla värit toistuvat juuri sellaisina kun ne on ilman lasiakin.

Tämä öljyvärimaalaus, jossa ollaan upeissa mökkimaisemissa antaa hyvän kuvan siitä kuinka paljon maalaus on kymmenien vuosien aikana likaantunut. Kuvaa on puhdistettu vasemmalta puolelta vertailun malliksi, oikea puoli originaali.
Vasemman puolen puhdistuskäsittelyn jälkeen maalaus on kokenut melkoisen clean up:in.

Tämänkaltainen puhdistus kannattaa ehdottomasti teettää, sillä se tuo maalaukseen aivan uutta syvyyttä. Tulet yllättymään puhdistuksen vaikutusta ! Usein puhdistustoimenpiteen jälkeen kannattaa  harkita kehyksen vaihtoa, sillä uusi modernimpi kehysvaihtoehto kelpaa myös nuoremmallekin sukupolvelle.

Alussa tämä muotokuvamaalaus näytti siltä, että tummat kohdat kuvassa ovat kulumia, mutta puhdistus osoitti, että kysymys oli kuitenkin liasta.
Kuva raikastui puhdistuksesta silmiinhavaittavasti ja esim. kasvot näyttävät huomattavasti kuulaammilta. Syitä maalauksen likaantumiseen on useita, tupakointi sisällä, tulisijoista ja kynttilöistä huonetilaan päässyt noki, ilmansaasteet jne. Olipa likaantumisen syy mikä tahansa, taulun puhdistuttaminen kannattaa aina. 
Huomaa sanamuoto puhdistuttaminen, sillä ”tee se itse” puhdistuksella voi olla teokselle tuhoisat vaikutukset. Tätä emme suosittele.

Tämä hevostaulu on kokenut taannoin tulipalovahingon, jossa noki on merkittävästi heikentänyt kuvan katsottavuutta.
Kuvasarjassa on eri vaiheita, joissa lian poiston vaikutus näkyy selvästi. Viimeisessä kuvassa maalaus on jälleen kehyksissä ja valmis takaisin seinälle ripustettavaksi.

Joskus maalaus voi mennä näinkin pahaan kuntoon kovan osuman jälkeen… melkoinen repeämä n. 30cm. Useimmat ajattelevat, että taulu on pilalla ja eikun roskakatokseen… mutta onko se näin? Ei välttämättä!
Oheinen kuvasarjan ensimmäinen kuva havainnollistaa surkean lähtötilanteen ja viimeinen kuva lopputilanteen , jossa taulu on paikattu ja prikkamaalattu ja pantu sitten alkuperäiseen kehykseen. Kannattaa pyytää tarjous korjauksesta näinkin pahoihin vaurioihin.

Tässä kuvaparissa voidaan nähdä erittäin selvästi tulipalovaurion puhdistustyön työvaihe ja lopputulos.
Valitettavan usein näiden kovasti pilalle vaikuttavien maalausten kohtalo on päätyä roskakatokseen. Mutta, kuten kuvasta voidaan havaita puhdistuttaminen tuottaa useinmiten hyvän lopputuloksen.

Tulipalossa tulleen noen puhdistusvaihe, sekä lopputulos !