Puhdistamme ja korjaamme kaikenlaisia tauluja !
Myös kotikäyntejä - Pyydä tarjous

Meillä kaikilla on kodeissamme, mökeillämme tai ehkä yrityksemme tiloissa monenlaisia kuvia, joskus hieman arvokkaampiakin maalauksia, taidetta. Arvo voi olla rahallista tai kysymys voi olla myös ns. tunnearvosta, jota ei edes rahassa mitata. Öljyvärimaalauksia, akryylimaalauksia, akvarelleja, grafiikkaa, seripainotöitä, lyijykynä tai hiilitöitä, valokuvia, painokuvia ja lukematon määrä muunlaisia ripustuksia.

Yhdistävänä asiana näillä teoksilla tulisi kuitenkin olla se, että ne ovat asiallisessa ja suht siistissä kunnossa.
Esim. kehyksissä mahdollisesti olevat lasit olisi hyvä välillä puhdistuttaa myös lasin sisäpuolelta. Jo viiden vuoden jälkeen voi lasin sisäpuoli olla jo varsin likainen/kalvoontunut. Lian myötä värit eivät näytä enää raikkailta ja kirkkailta. Lasi tulisi myös uusia jos se on särööntynyt tai poistettu joskus aiemmin rikkoontumisen vuoksi. Lasin tarkoitus on ensisijaiseti suojata kuvaa mekaanisilta ja ilmaston saasteiden vaikutuksilta. Esim. rasvankäry keittiötiloissa ja tupakansavu aiheuttaa ongelmia jo muutamassa vuodessa.
Laseissakin on olemassa useita eri vaihtoehtoja. Yleisimpiä ovat tavallinen kirkas lasi ja toisena matta lasi, kutsutaan myös heijastamattomaksi lasiksi.
Nykyään on olemassa myös kolmas vaihtoehto, eli ns. näkymätön lasi. Tämän erinomaisen lasin merkittävin ominaisuus on jo nimensäkin vuoksi se, että se on todellakin, lähes näkymätön.
Tässä lasissa on myös uv-valolta suojaava ominaisuus, joko 70 tai 90%.
Näkymätön lasi on myös täysin kirkasta lasimassaa jossa ei ole normaalille lasille ominaista sinertävyyttä tai vihertävyyttä.
Näkymättömän lasin alla värit toistuvat juuri sellaisina kun ne on ilman lasiakin.

Tämä öljyvärimaalaus, upeissa mökkimaisemissa, antaa hyvän kuvan siitä kuinka paljon maalaus voi kymmenien vuosien aikana likaantua. Kuvaa on alettu puhdistaa vasemmalta puolelta vertailun vuoksi malliksi, jotta voidaan nähdä selvä ero oikean puolen kohdalta, joka on originaali.
Vasemman puolen puhdistuskäsittelyn jälkeen maalaus on kokenut melkoisen clean up:in.

Tämänkaltainen puhdistus kannattaa ehdottomasti teettää, sillä se tuo maalaukseen aivan uutta syvyyttä. Tulet yllättymään puhdistuksen vaikutusta ! Usein puhdistustoimenpiteen jälkeen kannattaa  harkita kehyksen vaihtoa, sillä uusi modernimpi kehysvaihtoehto kelpaa myös nuoremmallekin sukupolvelle.

Alussa tämä muotokuvamaalaus näytti siltä, että tummat kohdat kuvassa ovat kulumia, mutta puhdistus osoitti, että kysymys oli kuitenkin liasta.
Kuva raikastui puhdistuksesta silmiinhavaittavasti ja esim. kasvot näyttävät huomattavasti kuulaammilta. Syitä maalauksen likaantumiseen on useita, tupakointi sisällä, tulisijoista ja kynttilöistä huonetilaan päässyt noki, ilmansaasteet jne. Olipa likaantumisen syy mikä tahansa, taulun puhdistuttaminen kannattaa aina. 
Huomaa sanamuoto puhdistuttaminen, sillä ”tee se itse” puhdistuksella voi olla teokselle tuhoisat vaikutukset. Tätä emme suosittele.

Tämä hevostaulu on kokenut taannoin tulipalovahingon, jossa noki on merkittävästi heikentänyt kuvan katsottavuutta.
Kuvasarjassa on eri vaiheita, joissa lian poiston vaikutus näkyy selvästi. Viimeisessä kuvassa maalaus on jälleen kehyksissä ja valmis takaisin seinälle ripustettavaksi.

Joskus maalaus voi mennä näinkin pahaan kuntoon kovan osuman jälkeen… melkoinen repeämä n. 30cm. Useimmat ajattelevat, että taulu on pilalla ja eikun roskakatokseen… mutta onko se näin? Ei välttämättä!
Oheinen kuvasarjan ensimmäinen kuva havainnollistaa surkean lähtötilanteen ja viimeinen kuva lopputilanteen , jossa taulu on paikattu ja prikkamaalattu ja pantu sitten alkuperäiseen kehykseen. Kannattaa pyytää tarjous korjauksesta näinkin pahoihin vaurioihin.

Tässä kuvaparissa voidaan nähdä erittäin selvästi tulipalovaurion puhdistustyön työvaihe ja lopputulos.
Valitettavan usein näiden kovasti pilalle vaikuttavien maalausten kohtalo on päätyä roskakatokseen. Mutta, kuten kuvasta voidaan havaita puhdistuttaminen tuottaa useinmiten hyvän lopputuloksen.

Tulipalossa tulleen noen puhdistusvaihe, sekä lopputulos ! Tulipalossa vaurioituneiden taulujen kohdalla kannattaa muistaa myös kotivakuutuksen korvausmahdollisuus. Tällöin puhdistuksen maksettava osuus rajoittuu omavastuuosuuteen.

Tämä hieno muotokuvamaalaus kuvassa vasemmalla on jo sinälläänkin upea, mutta voi harmi… maalauksessa on painumia, kulumia  ja aika iso repeämäkin. Vauriokohdat on havainnollistuksen vuoksi merkattu nuolilla. Erityisen paha vaurio näyttäisi olevan alhaalla puuhkan kohdalla.

Tämänkaltaisissa tapauksissa maalaus puhdistetaan ensin, jonka jälkeen paikataan reiät takaa pellavapaikoilla. lopuksi korjatut vauriokohdat prikkamaalataan ja tehdään  hienosäätöä. Työtä on usein paljon, eikä korjauksia tehdä koskaan hosuen. Lopputulos palkitsee tehdyn työn ja asiakastyytyväisyys onnistuneesta lopputuloksesta on tärkein päämäärä.

Vauriokohta korjattavasta maalauksesta

Korjattu maalaus valmiina upeasti kehystettynä

Tämäkin hieno maalaus on saanut uutta kirkkautta perusteellisen puhdistuksen myötä. Usein silmällä on taipumus tottua maalauksessa tapahtuviin muutoksiin vuosien myötä.  Teoksen alkuperäinen ulkoasu ja ilme tahtoo unohtua, eikä enää muisteta millainen teos on ollut alun perin.

On kiinnostavaa, kuinka esim. monet miehet puunaavat ja kiillottavat autonsa suhteellisen usein. Aika harvassa on ne, jotka pesevät autonsa vuoden tai kolmen vuoden välein. Maalaus ei kaipaa edes vuositaista puhdistusta, vaan esim. 5-10 vuoden välein puhdistus voi olla ajankohtainen. Puhdistusväli riippuu tietysti olosuhteista joissa maalaus sijaitsee. Tupakointi sisätiloissa on erityisen haitallista maalauksille. Mutta, esim. takasta tai kynttilöistä nouseva noki voi myös liata maalauksien pintaa.

Merimaalaus saa raikkaan tuulahduksen puhdistuksen myötä